Rasyonellik, Yeniden – Alıntı

… rasyonelliği “inançlar” denilen şey değil, gerçek kararlar bağlamında yeniden çerçeveye oturttuk, çünkü bunlar bizi sistemin varlığını tehdit eden şeylerden kaçınmaya en ikna edici şekilde teşvik etmek için uyarlanabilir. Bunun için batıl inançlar gerekliyse, burada kesinlikle bir rasyonellik ihlali olmadığı gibi, karşı çıkmak da teknik olarak akla aykırı olacaktır. Eğer ergodikliği sağlamak için batıl inanç gerekliyse, bırakın olsun.

Warrant Buffet’a dönelim. Buffet milyarlarca doları kar-zarar analizleriyle kazanmadı; o parayı sadece yüksek bir filtreyi kabul ettirerek, sonra da böyle bir eşikten geçecek fırsatları seçerek kazandı. Onun deyişiyle, “başarılı insanlarla gerçekten başarılı insanlar arasındaki fark, gerçekten başarılı olanların neredeyse her şeye hayır demeleridir”. Devrelerimiz de aynı şekilde kuyruk risklerine “hayır demeye” uyarlanabilir. Çünkü kuyruk riski almadan para kazanmanın sayısız yolu vardır. Kırılganlığa ve bilinmeyen bir kuyruk patlaması olasılığına neden olan karmaşık teknolojiler olmaksızın sorunları çözmenin (örneğin dünyayı beslemenin) sayısız yolu vardır. Ne zaman birinin “kuyruk riskleri almalıyız” dediğini duysam, bilirim ki bunu söyleyen kişi hayatta kalmayı başaran bir uygulamacı değil, üniversitede finans dersleri veren bir hoca ya da bir bankacıdır; bankacı, gördüğümüz üzere, neredeyse her zaman başkalarının parasıyla batar.

Aslına bakılırsa, beş para etmez yeni bir teknolojiyi reddetmek bize çok pahalıya mal olmaz. Yanlış olsa bile, “gelişmiş paranoyamla” hayatıma devam etmek bana pahalıya mal olmaz. Çünkü paranoyamın bir kez haklı çıkması yeterlidir, hayatımı kurtarır.

Nassim Nicholas Taleb
Nassim Nicholas TalebTaşın Altındaki El: Günlük Yaşamdaki Gizli Asimetriler
(Skin in the Game: Hidden Asymmetries in Daily Life)

Varlık / 2020

TradeBook'a Üye Olun